Android App

Memory Recalled Questions of Advanced Bank Management

Advance Bank Manageemnt


While releasing the data relating to inflation increased by the Govt, it is observed that


1) The consumer price index based inflation increased to 11% and
2) Whole sale price index based inflation increased to 8%
3) The govt. claims that due to implementation of Banks Bi-partite Settlement, there is increase in demand of goods and services leading to increase in consumer prices.
4) Further due to increased wages and salaries, there is increase in cost of inputs leading to increase in whole-sale price index.


Answer the following questions, based on the above information.


1. The inflation caused by the the information given at point no.3 in the question, is not called as ...... (i) Core inflation, (ii) Demand Pull inflation (iii) Cost-push inflation


a. Only (i) and (ii)
b. Only (i) and (iii)
c. Only (ii) and (iii)
d. (i), (ii) and (iii)


Ans - b


2. The inflation rate of 8%, represented by the whole sale price, is called:


a. Core inflation
b. Headline inflation
c. Demand Pull inflation
d. Cost-push inflation


Ans - b


3. The inflation rate 11% represented by the consumer price, is called:


a. Core inflation
b. Headline inflation
c. Demand Pull inflation
d. Cost-push inflation


Ans - a


4. The inflation caused by the information given at point no.4 in the question, is not called as ...... (i) Core inflation, (ii) Demand Pull inflation (iii) Cost-push inflation


a. Only (i) and (ii)
b. Only (i) and (iii)
c. Only (ii) and (iii)
d. (i), (ii) and (iii)


Ans - a
.........................................


Given,


Corporation tax - Rs. 1000 Crores
Income tax - Rs. 800 Crores
Other taxes and duties - RS. 600 Crores
Customs - RS. 800 Crores
Union exercise tax - Rs. 600 Crores
Service tax - Rs. 500 Crores
Tax of union territories- Rs. 300 Crores
Interst receipt - Rs. 500 Crores
Devident & profit - Rs. 700 Crores
External grant - Rs. 300 Crores
Other non tax revenue - Rs. 1000 Crores
State Share - Rs. 600 Crores
Receipt of union territories - Rs. 800 Crores
Trf to NCCD (National calamity Contingency fund) - Rs. 300 Crores


1. Calculate Gross Tax Revenue


a. Rs 3800 Crores
b. Rs 4300 Crores
c. Rs 4600 Crores
d. Rs 5600 Crores


Ans - c
.............................................


2. Calculate Net Tax revenue


a. Rs 2900 Crores
b. Rs 3700 Crores
c. Rs 4000 Crores
d. Rs 4600 Crores


Ans - b
.............................................


Solution :


1. Gross Tax revenue = Corporation Tax + Income tax + other tax & duties + costoms + union excise duties + service Tax + taxes on union territories
= 1000+800+600+800+600+500+300
= 4600 Crores


2. Net Tax Revenue = Gross tax revenue - NCCD transferred to the National Calamity Contingency fund - state share
= 4600-300-600
= 3700 Crores
.............................................


From the following data (Rs.in crore)


Net current transfers from abroad - (–)5
Private final consumption expenditure - 250
Net factor income from abroad - 15
Government final consumption expenditure - 50
Consumption of fixed capital - 25
Net exports - (–)10
Subsidies - 10
Net domestic capital formation - 30
Indirect tax - 20


1. Calculate Net Domestic Product at Factor Cost


a. 280 crore
b. 310 crore
c. 330 crore
d. 355 crore


Ans - b


2. Calculate Gross National Disposable Income


a. 280 crore
b. 310 crore
c. 330 crore
d. 355 crore


Ans - d


Explanation :


1. Net Domestic Product at Factor Cost = Private final consumption expenditure + Government final consumption expenditure + Net domestic capital formation + Net exports – Indirect taxes + Subsidies
= Rs. 250 crore + Rs. 50 crore + Rs. 30 crore + (–) Rs. 10 crore – Rs. 20 crore + Rs. 10 crore
= Rs. 310 crore


2. Gross National Disposable Income = NDPFC + Net current transfers from abroad + Net indirect taxes + Consumption of fixed capital + Net factor income from abroad
= Rs. 310 crore + (–) Rs. 5 crore + ( Rs. 20 crore – Rs. 10 crore) + Rs. 25 crore + Rs. 15 crore
= Rs. 310 crore – Rs. 5 crore + Rs. 10 crore + Rs. 25 crore + Rs. 15 crore
= Rs. 355 crore
.............................................


Given the following data (Rs. in Arab) about a government budget


Capital Receipts Net of Borrowings - 95
Revenue Expenditure - 100
Interest Payments - 10
Revenue Receipts - 80
Capital Expenditure - 110


1. Find out the Revenue deficit


a. Rs. 20 Arab
b. Rs. 25 Arab
c. Rs. 35 Arab
d. Rs. 40 Arab


Ans - a


2. Find out the Fiscal deficit


a. Rs. 20 Arab
b. Rs. 25 Arab
c. Rs. 35 Arab
d. Rs. 40 Arab


Ans - c


3. Find out the Primary deficit


a. Rs. 20 Arab
b. Rs. 25 Arab
c. Rs. 35 Arab
d. Rs. 40 Arab


Ans - b


Solution


1. Revenue Deficit = Revenue Expenditure – Revenue Receipts
= 100 - 80
= Rs. 20 Arab


2. Fiscal Deficit = [Revenue Expenditure + Capital Expenditure] – [Revenue Receipt + Capital Receipt Net of Borrowing]
= (100 + 110) - (80 + 95)
= 210 - 175
= Rs. 35 Arab


3. Primary Deficit = Fiscal Deficit – Interest Payments
= 35 - 10
= Rs. 25 Arab
.............................................


From the following data (Rs.in crore)


Net national product at market price - 1,015
Income from property and entrepreneurship accruing to government administrative departments - 25
Indirect taxes - 150
Subsidies - 20
Saving of non-departmental enterprises - 5
National debt interest - 10
Current transfers from government - 25
Current transfers from rest of the world - 10
Saving of private corporate sector - 15
Corporate profit tax - 10


1. Calculate National Income


a. 875 crore
b. 885 crore
c. 900 crore
d. 975 crore


Ans - b


2. Calculate Personal Income


a. 875 crore
b. 885 crore
c. 900 crore
d. 975 crore


Ans - a


3. Calculate Private Income


a. 875 crore
b. 885 crore
c. 900 crore
d. 975 crore


Ans - c


Explanation :


1. National Income = Net national product at market price – Indirect taxes + Subsidies
= Rs. 1,015 crore – Rs. 150 crore + Rs. 20 crore
= Rs. 885 crore


2. Personal Income = National income – Income from property and entrepreneurship accruing to government administrative departments – Saving of non-departmental enterprises + National debt interest + Current transfers from government + Current transfers from rest of the world – Saving of private corporate sector – Corporate profit tax
= Rs. 885 crore – Rs. 25 crore – Rs. 5 crore + Rs. 10 crore + Rs. 25 crore + Rs. 10 crore – Rs. 15 crore – Rs. 10 crore
= Rs. 875 crore


3. Private Income = Personal income + Saving of private corporate sector + Corporate profit tax
= Rs. 875 crore + Rs. 15 crore + Rs. 10 crore
= Rs. 900 crore
.............................................


From the following data estimate (Rs.in crore)


Net national product at market price - 1,400
Net factor income from abroad - (–)20
Gross national product at factor cost - 1,300
Consumption of fixed capital - 100
National debt interest - 18


1. Net Indirect Taxes


a. 100 crore
b. 180 crore
c. 200 crore
d. 218 crore


Ans - c


2. Net Domestic Product at Factor Cost:


a. 1,220 crore
b. 1,280 crore
c. 1,320 crore
d. 1,380 crore


Ans - a


Explanation :


1. Net Indirect Taxes = Net national product at market price – Net national product at factor cost (Gross national product at factor cost – Consumption of fixed capital)
= Rs. 1,400 crore – (Rs. 1,300 crore – Rs. 100 crore)
= Rs. 1,400 crore – Rs. 1,300 crore + Rs. 100 crore
= Rs. 200 crore


2. Net Domestic Product at Factor Cost = Gross national product at factor cost – Consumption of fixed capital – Net factor income from abroad
= Rs. 1,300 crore – Rs. 100 crore – (–) Rs. 20 crore
= Rs. 1,300 crore – Rs. 100 crore + Rs. 20 crore
= Rs. 1,220 crore
.............................................


From the following data (Rs.in crore)


Compensation of employees - 800
Rent - 200
Wages and salaries - 750
Net exports - (–)30
Net factor income from abroad - (–)20
Profit - 300
Interest - 100
Depreciation - 50
Remittances from abroad - 80
Taxes on profits - 60


Calculate National Income


a. 1,080 crore
b. 1,180 crore
c. 1,380 crore
d. 1,480 crore


Ans - c


Explanation :


National Income = Compensation of employees + Rent + Profit + Interest + Net factor income from abroad
= Rs. 800 crore + Rs. 200 crore + Rs. 300 crore + Rs. 100 crore + (–) Rs. 20 crore
= Rs. 1,380 crore
.............................................



Related Articles of Advance Bank Manageemnt

youtube facebook facebook
Live
X
Video Name Here Ok
Video description goes here